Satu Ikrar,Sejuta Harapan

Satu Ikrar, Sejuta Harapan

Kempen Jom Ikrar diperkenalkan bagi memberikan peluang kepada orang ramai untuk menyatakan hasrat mereka untuk berikrar sebagai penderma organ selepas kematian. Tujuan utama pendaftaran sebagai pengikrar penderma organ dilaksanakan di Malaysia adalah untuk meningkatkan kesedaran rakyat berkaitan pendermaan organ serta sebagai tanda sokongan moral kepada semua pesakit yang berada dalam senarai menunggu organ dari penderma selepas kematian.

Segala maklumat pendaftaran pengikrar adalah sulit dan tidak akan dikongsikan dengan pihak hospital atau pihak lain. Sehubungan itu, pengikrar tidak perlu risau dengan tanggapan tidak akan diberi rawatan terbaik apabila sakit kerana telah berdaftar sebagai pengikrar. Semua pesakit akan diberikan rawatan paling terbaik demi menyelamatkan nyawa. Pihak Unit Perolehan Organ Hospital hanya akan menghubungi Pusat Sumber Transplan Nasional jika terdapat kes rujukan penderma organ berpotensi iaitu disyaki kematian otak atau telah disahkan kematian jantung terhenti.

Pengikrar juga tidak secara automatik akan menjadi penderma organ selepas kematian kerana kebenaran waris masih diperlukan untuk tujuan pendermaan organ.

Syarat Mendaftar Sebagai Pengikrar Penderma Organ

*Semua warganegara Malaysia dan bukan warganegara.

*Mendaftar secara sukarela.

*Jika berumur 18 tahun ke bawah perlu mendapatkan kebenaran waris.

*Mengisi borang pendaftaran dengan lengkap.

*Tidak perlu saringan kesihatan

*Pendaftaran adalah percuma

Kaedah Mendaftar Sebagai Pengikrar Penderma Organ

Ayuh zahirkan hasrat murni anda untuk membantu pesakit yang menghidapi kegagalan organ peringkat akhir melalui pendaftaran sebagai pengikrar penderma organ dengan mudah dan cepat menerusi aplikasi MySejahtera

Tindakan Selepas Mendaftar Sebagai Pengikrar Penderma Organ

Maklumkan kepada waris anda mengenai pendaftaran sebagai pengikrar penderma organ.

Statistik Pengikrar

Derma Organ

Dapatkan statistik terkini pengikrar penderma organ di seluruh negara menerusi lama sesawang
KKMNOW

https://data.moh.gov.my/ms-MY/organ-donation